Google Anahtar Kelime ( Keyword Planner ) Planlayıcı Ne İçin Kullanılır?

Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı nedir? Ve ne için kullanılıyor?

Anahtar Kelime Planlayıcı aracı, pazarlamacıların önemli anahtar kelimeleri keşfetmesine ve arama sayıları, rekabet ve reklam fiyatlandırması gibi belirli anahtar kelimeler için veri bulmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Arama motoru pazarlama yolculuğunuza yeni başladıysanız, başlamak için harika bir yer anahtar kelime araştırmasıdır. Zaten Google Ads (eski adıyla AdWords) kullanıyorsanız veya pazarlama stratejinize arama ağı reklamlarını dahil etmeyi planlıyorsanız, Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı, başlamanız için harika bir araçtır.

Anahtar Kelime Planlayıcı’ya ve nasıl çalıştığına girmeden önce, anahtar kelime araştırması ve bunun hem organik hem de ücretli dijital pazarlama kampanyaları için neden önemli olduğu hakkında kısa bir açıklama yapacağız.

Anahtar kelime araştırması nedir ve neden önemlidir?

Arama motoru pazarlamacılığında yeniyseniz, anahtar kelime araştırmasının, web sitenizi SERP’de daha iyi performans göstermesi için optimize etmenin en önemli adımlarından biri olduğunu bilin.

Anahtar kelime araştırması, SEO’da neyin sıralanacağını bulmak için işletmeniz veya sektörünüzle ilgili popüler kelimeleri veya cümleleri tanımlamayı içeren temel bir görevdir. Çoğu işletme, işleriyle alakalı bir anahtar kelime listesi yaparak başlar, ancak bu listeye sahip olduğunuzda, hangi anahtar kelimelerin bireysel kampanyalarınız ve site sayfalarınız için en iyi sonucu vereceğini değerlendirmeye başlamanız gerekir.

Anahtar kelime araştırması, tek tek anahtar kelimelere olan talebi ve bu terimler için organik ve ücretli arama sonuçlarında rekabet etmenin ne kadar zor olacağını daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Rekabeti anlamak, stratejinizi ve optimizasyon çabalarınızı SERP’de daha iyi sıralamak için ayarlamanıza daha iyi yardımcı olacaktır.

Doğru anahtar kelime araştırması, arama yapanların SERP’deki ürünleri veya bilgileri bulmak için dili kullanabilecekleri çeşitli yollar sağlamalıdır. Ayrıca yeni içerik fikirleri bulmanıza, hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmenize ve sektör jargonuyla ilgili güncel bilgiler edinmenize yardımcı olabilir.

Nihayetinde, doğru anahtar kelime araştırması yaparak, trafiği ve dönüşümleri doğrudan web sitenize çekmeye yardımcı olacak hedeflenmiş içerik oluşturabilmelisiniz. Bir dizi anahtar kelime araştırma aracı mevcut olsa da, Google Ads kullanıyorsanız, Anahtar Kelime Planlayıcı araştırmanıza başlamak ve yeni kampanyalar başlatmak için harika bir yoldur.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı nedir?

Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı, Arama Ağı kampanyalarınızda kullanmak üzere anahtar kelimeleri araştırmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu bir olan kullanışlı ücretsiz araç işinizle ilgili anahtar kelimeleri keşfetmek ve onları hedef aldıkları tahmini aylık arama yanı sıra maliyetleri görmenizi sağlar.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı şunlar için kullanılır :

  • Yeni arama anahtar kelimelerini keşfetmek
  • Anahtar kelimeler için ortalama aylık arama sayılarını görme
  • Maliyetlerin belirlenmesine yardımcı olmak
  • Yeni arama ağı reklam kampanyaları oluşturma

Yeni Anahtar Kelimeleri Keşfetmek

Kampanyanızda kullanmak için olası anahtar kelimeleri araştırmaya başladığınızda, Anahtar Kelime Planlayıcı, ilgili anahtar kelimeler için öneriler sağlayabilir. Sayfalarınız için anahtar kelime bulma konusunda nereden başlayacağınızı gerçekten bilmiyorsanız buyrun devam edelim

Örneğin, “erkek tişörtleri” veya “erkekler için tişörtler” gibi daha geniş arama terimleri yazarak başlayabilirsiniz ve Anahtar Kelime Planlayıcı size bu anahtar kelimelerle ilgili bilgileri ve ilgili anahtar kelimelerin bir listesini gösterecektir.

Başlangıç ​​anahtar kelimeleriniz ne kadar genişse, o kadar çok öneri görürsünüz, ancak çok spesifik veya çok genel olması önerilmez. Örneğin, “erkek tişörtü” ile başlamak yerine, satmak istediğiniz t-shirt stiliyle başlayabilirsiniz, örneğin “erkek t-shirt”.

Ortalama Aylık Aramaları Gör

Anahtar Kelime Planlayıcı kullanmanın bir başka yararı da, anahtar kelimeler için tahmini aylık aramaları görüntüleyebilmenizdir. Sektörünüzdeki anahtar kelimelerin ne sıklıkla arandığını bilmek, kampanyanız için son derece önemlidir. Hiç kimsenin kullanmadığı anahtar kelimeleri hedeflemek istemezsiniz, ancak aynı zamanda daha rekabetçi olma eğiliminde oldukları için gülünç derecede yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri hedeflemek de istemezsiniz

Ayrıca, insanların belirli ürünleri veya bilgileri keşfetmek için en sık kullandığı anahtar kelimeleri veya kelime öbeklerini anlamanıza yardımcı olur. Kullanıcıyı ve ürünlerinizi nasıl arayacaklarını anlamak, kampanyanız ve stratejileriniz için özellikle önemlidir.

Tipik olarak, bir anahtar kelime ne kadar genişse, o kadar fazla aylık aramaya sahiptir; ne kadar spesifikse, o kadar az aylık arama vardır. Stratejinize bağlı olarak, satın almaya hazır insanlara ulaşmanıza yardımcı olmak için daha spesifik sorgulara daha fazla odaklanabilirsiniz.

Anahtar Kelimelerin Maliyetlerini Keşfedin

Hedeflemek istediğiniz anahtar kelimelerin maliyeti, kampanyanız için göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli husustur. Neyse ki, Anahtar Kelime Planlayıcı, reklamınızın bir anahtar kelime aramalarında gösterilmesi için ortalama maliyeti sağlar, böylece stratejinize ve bütçenize en uygun anahtar kelimeleri seçmek ve seçmek daha kolaydır.

Tipik olarak, ortalama aylık arama daha yüksekse, maliyetler de genellikle daha yüksektir çünkü bu anahtar kelimeler için çok fazla rekabet vardır. Ortalama aylık arama daha düşükse, sonuç genellikle tam tersidir, ancak içinde bulunduğunuz sektöre bağlı olarak istisnalar vardır.

Yine de, reklamlarınızın maliyetinin anahtar kelimeleriniz, bütçe ayarlarınız ve Kalite Puanınız gibi bir dizi faktör tarafından belirleneceğini unutmayın.

Yeni Kampanyalar Oluşturmak

Anahtar Kelime Planlayıcı Google Ads ile kullanılmak üzere oluşturulduğundan, kapsamlı anahtar kelime araştırmasına dayalı olarak kolayca yeni kampanyalar oluşturmanıza olanak tanır.

Bir kampanya oluşturmak, kendi ihtiyaçlarınıza göre önerilen bir bütçe seçmenize veya özel bir günlük bütçe girmenize olanak sağlar. Kampanyanız uygulandıktan sonra, Anahtar Kelime Planlayıcı’daki “Araçlar ve Ayarlar” simgesinin altından erişebilir ve kampanyanızı baştan sona tek bir yerden görmeyi kolaylaştırabilirsiniz

Anahtar Kelime Planlayıcı Google Ads ile kullanılmak üzere tasarlanmış olsa da, SEO anahtar kelime araştırması ve planlaması için hala değerli bir araç olduğunu lütfen unutmayın. Birçok pazarlamacı, her iki pazarlama stratejisinde de en iyi anahtar kelimeleri için trafiği optimize edebilmek için ücretli reklam kampanyalarının ve SEO kampanyalarının uyumlu olmasını sağlamaya çalışır.

Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanmak için önce bir Google Ads hesabına sahip olmanız ve reklam kampanyalarınızı, reklam gruplarınızı ve reklamlarınızı kendi başlarına kurma sürecini başlatmış olmanız gerekir.

Ardından, anahtar kelime fikirlerini doğrudan Anahtar Kelime Planlayıcı’ya yazarak veya bir URL ekleyerek arayabilirsiniz.

Kullanmak istediğiniz anahtar kelimeleri bulduğunuzda, anahtar kelimelerin yanındaki “+” işaretini tıklayarak bunları reklam gruplarınıza ekleyerek planınıza ekleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Planlayıcı nasıl kullanılır?

Anahtar Kelime Planlayıcı kullanmanın en büyük avantajlarından biri, kullanımının ücretsiz olmasıdır, ancak araca erişmeye çalıştığınızda, öncelikle bir Google Ads kampanyası oluşturmanızı ister. Ücretli arama ağı reklamlarınız için Anahtar Kelime Planlayıcı’yı zaten kullanmayı planlıyorsanız, bir kampanya oluşturmak çok da önemli olmamalıdır, ancak bunu reklamlar için kullanmayı planlamasanız bile, Google yine de ayarlamanızı ister Bir kampanya.

Bu kampanya oluştur istemini atlamanın basit yolları vardır, ancak ücretli reklamlarınız için Anahtar Kelime Planlayıcı kullandığınızı varsayalım, çünkü aracın amacı budur. Anahtar kelime planlayıcıya eriştiğinizde, başlamak için iki seçeneğiniz vardır:

  • “Anahtar Kelimeleri Bul”
  • “Arama Hacmi ve Tahminleri Alın”

Anahtar kelime bulma, anahtar kelime fikirlerinizi girmenize ve ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgilenen kişilere ulaşmanıza yardımcı olan benzer anahtar kelimeleri keşfetmenize olanak tanır. Arama hacmi ve tahminleri alın, istediğiniz anahtar kelimeler için arama hacmini ve geçmiş ölçümleri ve ayrıca gelecekteki performans tahminlerini görmenize olanak sağlar.

Anahtar kelimeleri bulurken, Google, işletmenizle ilgili kelimeler, kelime öbekleri veya URL’ler girmenizi ister ve girdiğiniz anahtar kelimelerle birlikte anahtar kelime önerileriyle yanıt verir. Her öneri, daha önce bahsettiğimiz sayfanın üst kısmına ilişkin ortalama aylık aramalar, rekabet ve yüksek ve düşük maliyetler hakkında bilgiler içerir.

Bu araç aynı zamanda rakiplerinizin anahtar kelime stratejilerini belirlemek için de harikadır. Bir anahtar kelime veya kelime öbeği yerine bir URL girerseniz, rakiplerinizi gözetleyebilir ve sitelerinde sıklıkla kullandıkları anahtar kelimeleri çalabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, bir web sitesiyle başlamak için geçiş yapın ve o web sitesinde hedeflenen tüm anahtar kelimeleri görmek için URL’yi yapıştırın.

Arama hacmi ve tahminler seçeneğinde herhangi bir anahtar kelime önerisi bulunmamaktadır. Bunun yerine, Google Ads’de seçtiğiniz anahtar kelimeler için bir reklam yayınlamaya karar verirseniz, kaç tıklama ve gösterim bekleyebileceğinizi gösterir. Ayrıca tahmini maliyetleri, tıklama oranını ve tıklama başı maliyeti de göreceksiniz.

Uzun bir anahtar kelime listeniz varsa ve arama hacimlerini kontrol etmek istiyorsanız, bu özellik gerçekten yararlıdır. Ancak anahtar kelimeler için fikir sunmaz. Tek yapmanız gereken anahtar kelime listenizi kopyalayıp arama alanına yapıştırmak ve “Başlayın” ı seçmek.

Her iki araç da aynı Anahtar Kelime Sonuçları Sayfasını gösterir, bunlarla ilgili bilgiler, hangisini seçtiğinize bağlı olarak biraz farklıdır.

Anahtar Kelime Sonuçları Sayfasını Kullanma

Anahtar Kelime Sonuçları Sayfasına ulaştığınızda, Anahtar Kelime Planlayıcı aracından en iyi şekilde yararlanmak için sonuçları filtreleyebilir ve sıralayabilirsiniz.

Anahtar Kelime Sonuçları Sayfasının üst kısmında dört hedefleme seçeneği vardır: Yerler, Dil, Arama ağları ve Tarih aralığı

Konum, pazarlamak istediğiniz ülke veya ülkeleri seçmenize olanak sağlar. Varsayılan demografilerin dışındaki kullanıcıları hedeflemeye başlamak istemiyorsanız, çoğu zaman bu seçenekleri tek başına bırakabilirsiniz.

Dil, hakkında bilgi almak istediğiniz anahtar kelimelerin dilidir. Amerika Birleşik Devletleri için varsayılan değer otomatik olarak İngilizce’dir, bu nedenle çoğu durumda bu seçenekleri tek başına bırakırsınız. Arama ağları, yalnızca Google’da veya arama ortaklarından birinde reklam vermek isteyip istemediğinizi ifade eder. Tarih aralığı genellikle 12 ay olarak belirlenir ve tipik olarak olduğu gibi bırakılması önerilir.

Sonraki en önemli özellik, önerilen anahtar kelimelerinizin üzerinde görünen Filtre Ekle seçeneğidir. Anahtar kelime metni, anahtar kelimeleri hariç tutma, yetişkin fikirlerini hariç tutma, ortalama aylık aramalar, rekabet, Reklam gösterim payı ve sayfanın üst kısmına ilişkin teklif dahil olmak üzere çeşitli filtreleme seçenekleri vardır.

Organik gösterim payı ve organik ortalama konum da anahtar kelime planlayıcısında bulunan iki özelliktir, ancak bu özellikleri kullanmak için Google Arama Konsolu Hesabınızı Google Ads hesabınıza bağlamanız gerekir.

Genel anahtar kelime araştırmanız için bu filtrelerden en önemlileri arasında anahtar kelime metni (dahil edilmiş veya hariç tutulmuş), ortalama aylık aramalar, rekabet ve sayfanın üst kısmı büyük filtrelerdir.

Anahtar kelime metni seçeneği, özel olarak belirli kelimeleri veya kelime öbeklerini içeren veya hariç tutan anahtar kelimeleri aramanıza yardımcı olabilir. Bu, belirli bir gömlek rengi veya stili gibi daha spesifik anahtar kelimeler veya kelime öbekleri bulmak için yararlıdır. Bu filtreyi, daha önce bahsettiğimiz örnekte olduğu gibi rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olması için marka adları gibi şeyleri hariç tutmak için de kullanabilir veya 5 W (Kim, Ne, Ne Zaman, Nerede, Neden).

Ortalama aylık arama seçeneği, yüksek arama hacimli veya düşük arama hacimli anahtar kelimeleri filtrelemenize olanak tanır. Yine, arama hacmi çok yüksekse, genellikle daha fazla rekabet vardır, bu nedenle bunları hedeflemek istemeniz olası değildir. Benzer şekilde, arama hacmi son derece düşükse, bu anahtar kelimeleri hedeflemeye değmeyeceğini düşünebilirsiniz.

Rekabet genellikle düşük, orta veya yüksek olarak listelenir ve bu sonuçları da filtreleyebilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcı’nın özel olarak Google Ads için tasarlandığını unutmamak önemlidir. Dolayısıyla, SEO için kullanıyorsanız, bu sonuçlar doğru değildir ve bu seçeneği boş bırakmanız önerilir.

Son olarak, sayfanın üst kısmına ilişkin teklif seçenekleridir. Bu filtre için aslında iki seçeneğiniz vardır: düşük aralık ve yüksek aralık. Esasen bu seçenekler, reklamınızın o anahtar kelime için sayfanın üst kısmında görünmesi için ne kadar ödeme yapabileceğinizi gösterir. Düşük bir reklam bütçeniz varsa, bu filtreler stratejinize en uygun anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olacaktır.

Artık Anahtar Kelime Planlayıcı’da bulunan birçok aracı nasıl filtreleyeceğinizi ve kullanacağınızı bildiğinize göre, fikirler bölümündeki anahtar kelimeleri daha iyi analiz edebilir ve kampanya stratejiniz için en iyi seçenekleri bulabilirsiniz. İster ücretli reklamlar ister SEO için Anahtar Kelime Planlayıcı kullanıyor olun, kullanıcılara ve potansiyel müşterilere ulaşmanın yeni yollarını keşfetmek için gerçekten harika bir araçtır.